Keresés ebben a blogban

2010. március 13., szombat

A gyerekkönyvek dacolnak a válsággal


Készülődvén a Gyerekirodalmi fesztiválra (nem feledni, ápr. 30. – május 2. MÜPA), egy egészen fantasztikus információra akadtam.
A nagy gazdasági visszaesés közepette a gyerekkönyvek forgalma 6,6%-al növekedett 2009-ben!!! (Az MKKE honlapon bárki meggyőződhet erről.) Ami azért különösen nagy eredmény, mert előtte, 2008-ban is emelkedő pályán mozgott, amikor épp annyit nőtt, amennyit a GDP bukott…
Rá is kérdeztem Zentai Péternél (MKKE igazgató), jól látom-e, amit látok, és megerősítette: nem tévedés!
Aztán találgattuk, vajon mi hozhatja ezt az eredményt? Mint mondta, korábban úgy látszott, hogy amelyik évben van új Harry Potter kötet, akkor belendül a gyerek és ifjúsági könyvforgalom, amikor nincs, visszaesik.
- Na de 2009-ben nem volt! – vetettem fel – Akadt viszont Twilight sorozat – mondta erre ő.
- És az képes lenne egy HP-s év (2008) bázisán 6,6%-ot emelni ??? – hitetlenkedtem, mire ő velem együtt arra gondolt, lehet ebben valami más is, amit ideje kikutatni. Épp ezért terveznek a Könyvfesztiválon egy olyan beszélgetést, ahol kifejezetten ez volna a téma - a nagy kereskedelmi láncok vezetőivel (Alexandra, Libri, Líra), mert – és ebben nagyon egyet értettünk – a háttérben az is lehet, hogy maga a magyar gyermekkönyvkiadás lendült nagyot az utóbbi években.
Ez pedig vitán felül áll (szerintem legalább is), és biza nagyon itt az ideje, hogy végre kellő hangot és figyelmet kapjon!
Ehhez igen jól jön ez a növekedési adat, s persze a VI. Gyerekirodalmi fesztiválnak is igyekszünk minél nagyobb hírverést csapni, meg olyan érdekes dolgot összehozni, ami sokak számára lesz érdekes. Hamarosan összeáll a végleges program, úgyhogy tessen nagyon figyelni :) !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése