Keresés ebben a blogban

2010. október 26., kedd

Versfilmek ősbemutatója Animáció Világnap 2010

Az Animáció Világnapja 2010 keretében élő vetítésen is bemutatjuk a Versfilmek sorozatot, s az alkotókkal is (költők és rajzolók) találkozni lehet (ha nem is mindenkivel, többel igen). a helyszín a Fogasház (Bp. Akácfa u. 51,) az időpont október 28 csütörtök 17.30 - valamint Debrecenben Szegeden Kolozsváron és Marosvásárhelyen is!
Alább egy sajtóközlemény, amit remélem minden jóérzésű és valamirevaló / :) / újságíró kimásol innen, és közzétesz! (S ez komoly :) !!! ) Ha kell, képek is lelhetők itt alább a blogban: vagy küldök külön. Előre is köszönöm!!!

A sorozat igazán jól sikerült darabokkal teli, s nagyon szeretnénk, ha széles körben híre menne, hogy ilyen produkciók is születnek, bizonyítva, hogy teher alatt is virágzik a gyermekkultúra!


Mozgóképes gyermekvers antológia

Új műfaj, rajzfilmes gyerekvers antológia látott napvilágot a Mese.tv és Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs Programjának (MOME Anim) immár harmadik éve tartó összefogása nyomán. A Versfilmek, a tizenhat kortárs költő verseit feldolgozó sorozat egy ma még kevéssé általános gyakorlatnak teret nyitva, az internetes megjelenítés céljával készült. A legújabb részek nyilvános bemutatója az Animáció Világnapján, október 28-án lesz Budapesten, a Fogasházban (a végére irjuk be a pontos cimet, hátha valaki el is jön).

A gyermekkultúra középpontba igyekszik
Magyarországon egyre inkább tapasztalható a minőségi gyermekkultúra, az értékhordozó, gyerekeknek szóló művészi alkotások iránti igény. Az alkotóerő oldalán meg is jelenik a szándék ennek kielégítésére: reneszánszát éli a gyermekkönyvkiadás és ezzel párhuzamosan a kortárs magyar gyermekirodalom. Tetterőtől, alkotókedvtől duzzad az új filmes, rajzfilmes generáció is, azonban az animációs műfaj költségesebb volta miatt a filmes alkotók jóval nehezebben jutnak megnyilatkozási és megjelenési lehetőséghez. Az említett alkotóenergiákat fésüli össze az Egyszervolt.hu webtévéje, a Mese.tv, és a MOME Anim együttműködése, egyúttal megteremtve a publikáció – a közönséghez eljutás csatornáját is.
Hiszen általánosan igaz, hogy számos nehézséggel küzd, aki a létrejött alkotásokat igyekszik a közönséghez eljuttatni. Az érdeklődés kiszolgálására a nehéz körülmények közepette is vállalkozó kiadóknak, stúdióknak, honlapoknak tőkeerős konkurenciával szemben, a kereskedelmi dömpingáru tengerében kell teret nyerniük, és talpon maradniuk. Így elmondható, hogy a kultúraközvetítő csatornák kiépítése komoly lehetőségek előtt áll, hiszen szinte a nulláról kell elindulni. Reményre adhat okot az Nemzeti Kulturális Alap új stratégiája, mely előtérbe helyezi a gyermekkultúra támogatását, és bíztató lehet az is, hogy a közszolgálati elektronikus média is nagyobb figyelmet fordít a kultúrafogyasztó utánpótlás kinevelésére – azaz gyermek és ifjúsági műsorokra.

A hallgatók nem némák
Példaértékű lehet a közszolgálati kultúraközvetítés küldetését hivatásszerűen felvállaló Egyszervolt.hu szerkesztősége, valamint egy felsőoktatási intézmény, a MOME Anim összefogása, amely sikeresen ötvözi a művészeti egyetem hallgatóinak gyakorlati képzését a magyar gyerekirodalom népszerűsítésének missziójával. A sorozat pénzügyi oldalról is egyedülálló vállalkozás – a szó szoros értelmében -, hiszen állami támogatásban nem részesült. Ez egyúttal egy modellkísérlet is, mely során az „új média”, az internetes tartalomszolgáltató, és a képzőintézmény produkciós műhelyként működik együtt. Az eddigi tapasztalatok nyomán már körvonalazódik az együttműködés továbbfejlesztése, melynek során egyfajta inkubátorházként segítenék pályára állni a fiatal alkotókat, akik így már hallgatóként belekóstolhatnak a rendezői munkába, közönség elé kerülő teljes filmet hozva létre.
A létrehozók szándéka, hogy ez a modell gazdaságilag is sikeres legyen, mind az elkészült alkotások művészi tartalmát, technikai kivitelezését tekintve..

Másfélmillió néző
A sorozat elkészítésének ötletével az Egyszervolt.hu szerkesztősége kereste fel a MOME Anim vezetőjét, Fülöp Józsefet, aki azonnal felkarolta a kezdeményezést, hogy a művészeti egyetem hallgatóinak gyakorlati képzését a magyar gyerekirodalom népszerűsítésének missziójával összekössék. A Versfilmek sorozat elkészítése a MOME Anim képzési rendjébe illeszkedik, s a jelenlegi részek két különböző szemeszter során jöttek létre. A sorozat első fele 2008-ban készült el, munka témavezetője az Oscar díjra jelölt Maestro című film rendezőjeként ismert M. Tóth Géza volt, a 2010 tavaszi szemeszterben Fülöp József vezette a munkát. Az internetes megjelenítés létjogosultságát bizonyítja, hogy mivel a „Versfilmek” sorozat darabjai a nap 24 órájában, folyamatosan láthatók a www.mese.tv honlapon, az első részek bemutatása óta eltelt idő alatt összesen másfélmillió nézőt vonzottak.

Bemutató offline
Az immár huszonkilenc részessé kiteljesedett Versfilmek rajzfilmsorozat nyilvános bemutatója október 28-án, az Animáció Világnapján lesz Budapesten, a Fogasházban, az Akácfa utca 51-ben, 17.30-tól. Az eseményen a verseket – filmeket megalkotó szerzők, hallgatók közül többen személyesen jelen lesznek.
Az újabb részek közül már több megtekinthető a Mese.tv műsorán, ahol karácsonyig valamennyi rész megjelenik a Versfilmek Új évad rovatában (http://mese.tv/versfilmek-uj_evad ), s amellett természetesen jelenleg is láthatók a korábban készült alkotások, a Versfilmek sorozatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése