Keresés ebben a blogban

2021. április 2., péntek

Helka (nem kötelező) feldolgozása az iskolában

Palacsinta-party Tramini módra
"Nem szeretem a kötelező olvasmányokat – mondja sok gyermek."
Valószínűleg sokan gondolják úgy, hogy ehhez a kijelentéshez semmi szükség az idézőjelekre, lévén ez a probléma olyannyira közkeletű - mint amennyire viszont szeretik a palacsintát, vagy a túrógombócot, és ahhoz sem dukál a "macskaköröm-zárójel".

Ám ez esetben, azt gondolom, mindenképpen indokolt idézetként megjelölni, ugyanis akitől, és ahonnan származik, egyúttal megoldást is kínál a problémára! 

Az idézett mondat ugyanis Oszoli-Pap Márta tanítónő (H)elkalandozások című, négy részes cikksorozatát vezeti fel, melyben a trilógia első részének iskolai feldolgozását, és annak tapasztalatait mutatja be. A könyv nem "kötelező" és nem "ajánlott" irodalomként jelent meg a tanórákon, hanem egy több hónapon át tartó izgalmas, mesés, tantárgy-integrációs projekt részeként. Én magam ezt úgy fordítanám le, hogy a gyakorlatban Helka történetével tette vonzóvá a tananyagot - itt például egy kis galéria található arról, hogy milyen alkotásokat készítettek  Helka kalandjairól 3D-ben  az akkori 4B-sek. A projekt tanmenetszerű leírása később módszertani segédletként is megjelent, a Raabe kiadó Rumini és társai című kiadványában.

Újdonság azonban az, hogy a Tanító folyóirat korábbi lapszámai elérhetővé váltak a Tanító Online honlapon . Kigyűjtöttem ezek közül azokat, amelyekben a (H)elkalandozások című cikksorozat található. Csak a linkekre kell kattintani, és már le is töltődik az újság PDF formátumban.   




2017. szeptember

http://tanitonline.hu/uploads/3756/Tan%C3%ADt%C3%B3_2017_07.pdf










2017. október

http://tanitonline.hu/uploads/3757/Tan%C3%ADt%C3%B3_2017_08.pdf










2017. november

http://tanitonline.hu/uploads/3758/Tan%C3%ADt%C3%B3_2017_09.pdf










2017. december

http://tanitonline.hu/uploads/3759/Tan%C3%ADt%C3%B3_2017_10.pdf

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése