Keresés ebben a blogban

2011. március 17., csütörtök

Magyar Mese Ünnepe

Magyar Mese Ünnepe - először (Kéretik megosztani!)

Hagyományteremtő, egész napos vidám ünneplés várja március 19-én mindazokat, akik hisznek a mesék erejében. A Magyar Mese Ünnepén gigantikus mesehallgató gyerekszobává alakul a Millenáris Fogadója, ahol a Mesetakaró köré telepedve mesés és verseskönyvek írói, rajzolói várják az „olvasó”közönséget. A program házigazdája Bátky András meseíró, s színpadra lép Bartos Erika, Berg Judit és Lackfi János is. 

Új ünnep születik
A magyar meseirodalom fantasztikus felmenőkkel rendelkezik, a magyar népmeséktől Benedek Elekig, Lázár Ervintől Békés Pálig. A rendszerváltás „izgalma” kissé elfordította a figyelmet a mesekönyvekről, ám a „kétezres” évtől mintha varázsütésre bújtak volna elő a mesélők. Az elmúlt tíz esztendő tehetséges mese és gyerekversírók, kitűnő illusztrátorok tucatjainak bemutatkozásával kényeztette el az olvasókat. Elérkezett az idő, hogy szerzők és rajzolók – egy ünnepi napon – végre minden felesleges külsőség nélkül találkozhassanak azokkal a gyermek és felnőtt olvasókkal, akik meséiket, rajzaikat jól ismerik – de személyüket talán kevésbé – vázolja a rendezvény céljait a magyar meseünnepet megálmodó és szervező Bátky András, aki maga is mesekönyv szerző.

Mesekönyv szerzők testközelből
A Magyar Mese Ünnepe egy régi, bevált „műfaj” újraértelmezése, mely a hagyományos „író-olvasó találkozókat” kívánja újraértelmezni, meghittebbé tenni.  A cél, hogy a kortárs gyerekirodalom alkotói és az „olvasók” - jobban mondva a közönség - személyesen találkozhassanak egymással. A meseünnepen ezért egy gigantikus mesehallgató gyerekszobává változik a Millenáris Fogadó: csúszni-mászni való szőnyegekkel, játékokkal, verses rajzfilmekkel, mesekönyvekkel, gyerekirodalmi újságokkal. Fél tizenegytől Bartos Erika, Bogyó és Babóca írója, rajzolója mutatja be a színpadon kedves figuráit. Tizenkettőkor „déli báb” következik, hiszen Berg Judit, a rendkívüli népszerűséget elért Rumini-sorozat írója, Bujtor Annával élőbábos előadást mutat be. Fél kettőkor Lackfi János költő, meseíró, „reneszánsz” ember lép a közönség elé verseivel, melyek előadásában a Sajtkukacz zenekar lesz a társa. Délután háromkor, a házigazda, Bátky András, Pipogya medve életre hívója folytatja a sort: helyben „készít”mesét a jelentkező gyerekekkel, amiben Takács Mari illusztrátor és Bognár Szilvi népdalénekes lesznek a segítségére – ott a színpadon, élőben megalkotott festményekkel, dalokkal. Rajtuk kívül a mintegy félszáz meseírót és illusztrátort várnak a helyszínre, akik idejük – elfoglaltságuk függvényében eljönnek, s mód nyílik a velük való találkozásra, beszélgetésre a kedvenc mesés – verses könyvekről.

Mesetakaró, óriás társas, gyereklapok
A meseünnep gyerekváró csapatába tartozik még a kecskeméti Katona József megyei Könyvtár gyermekrészlege, a zuglói Cserepesház óriás-társasjátékai. A helyszín egyik fő attrakciója lesz egy különleges varázslepel, a „Mesetakaró”, amelyet több mint száz óvoda által készített képekből varrt össze a Gondolkodj Egészségesen Alapítvány. Lesz kézműveskedés, amelynek során a gyerekek különböző technikákkal készíthetik el a saját kis mesekönyvüket.  A „Mese-bálon”, a közönség olyan meseszereplővé válhat, amilyenné csak akar. Ehhez persze kell némi ügyesség, furfang, hogy a rendelkezésre álló anyagok, ruhák, jelmezek segítségével átváltozhassanak. A helyszínen kivetítőn lesz megtekinthető a huszonkilenc epizódból álló a Versfilmek rajzfilmsorozat ami egyfajta „mozgóképes kortárs gyermekvers antológia” az egyszervolt.hu szerkesztésében, és a MOME Anime program hallgatói által elkészítve.


Kárpát-medencei magyar gyereklaptalálkozó

Mindenképpen érdekes színfolt lesz a gyereklap olvasó sarok, ahol a Kárpát-medence több mint egy tucatnyi magyar nyelvű gyermekirodalmi folyóirata bemutatkozik határon túlról, se belülről.. A szerkesztőségek az elmúlt fél év lapszámaiból küldenek 2-3 példányt ízelítőül, s így egy páratlan gyűjtemény lesz kézbe vehető, lapozgatható, mint a Tücsök a Felvidékről, az Irka Kárpátaljáról, a Cimbora, a Napsugár, a Szivárvány Erdélyből, a Jó pajtás és a Mézeskalács a Vajdaságból, s persze a Kincskereső, a Dörmögő, a Csodaceruza, a Szitakötő, a Süni, a Burgumburg azaz klasszikusok és újan indulók egyaránt.

Meseünnep staféta
A hagyományteremtő szándék természetesen azt jelenti, hogy jövőre is lesz Magyar Mese Ünnep, ám a változatlan téma mellett a tartalom mindenképp változni fog. Az esemény idei főszervezője, Bátky András eleve úgy tervezte, hogy a főszervezői tisztség ne legyen hitbizomány. A jövő évi Magyar Mese Ünnepének megszervezésére Lovász Andrea irodalomtörténészt kérte fel, akit mint a Navigátor kortárs irodalmi böngésző szerkesztőjét is ismerheti a gyerekirodalom szerető közönség.

Magyar Mese Ünnepe
2011. március 19. 10.00-18.00
Millenáris Fogadó

4 megjegyzés:

 1. Az a "déli báb" nagyon debreceni Csabagyöngye érzéseket ébresztett bennem :)

  VálaszTörlés
 2. Mert nem ismered, ami azt megelőzte :D

  VálaszTörlés
 3. Összeomlottam: szombaton lesz a szülinapi zsúr nálunk...miért nem tudtam én erről előbb??? :((((

  VálaszTörlés
 4. Jövőre már "mi" is elég nagyok leszünk hozzá.Jó alapozást holnapra!

  VálaszTörlés