Keresés ebben a blogban

2016. december 29., csütörtök

Mit tanuljon a gyerek? Hogyan tanítsuk azt meg neki?

Messziről kezdem.
Szegény gyerekeink. 
Akinek van iskolás korú lurkója, sejtheti mire gondolok. Mindenki meg akarja őket tanítani mindenre, amit személy szerint fontosnak tart. Mindezt persze a tanítókkal akarja elvégeztetni, mert „az az iskola dolga”. Amit persze szidunk, mert nem végzi el, ezért sulin kívül ezer külön óra kell. A végeredményen pedig sokszor meglepődünk: a kölyök azt fog megtanulni, amit... — azt írtam volna, hogy amit akar, de nem! Azt, amit szeret! A szeretéssel pedig az a helyzet, hogy sokszor befolyásolják külső tényezők, amit hívjunk tán korszellem(ek)nek. Mikor virágosing-trapézgatya, máskor alföldipapucs-csőnadrág, magasszárú meg szegecsesbőrdzseki, márványkopott-tépettfrizkó, patatalpú-neonpulcsi... És eddig még kábé jó is volt, mert szellemi tartalmat viszonylag kevés formátum kínált: újság, könyv, tévé, rádió — abból sem nagyon sok. Ebből nem kicsi feszültség keletkezik, mert a fent említett lehetőségeken szocializálódott apa-anya-nagyikok úgy maradtak. Én is, mi is. 
X-Y-Z generációk. 
Csakhogy gyerekeink — úgy a kamaszkor alattiak — számára elfogytak a latin betűk. Muszáj áttérni — mondjuk a görög ABC-re. Alfa generáció. Ízlelgessük, szokjuk meg: alfageneráció. Jutyúb-vlogger-vájber-tvitter. Nem értem — nem értjük. Nekem maximum az okoskütyü-fészbúkig tart a világ (és no lám, ez még nagyikoknak is megyeget). 
Nem is nagyon tudok máshoz nyúlni, pedig látom, hogy nagy szükség volna rá (ld. a Newsweek problémafeltárását a hülyeség terjedéséről, és a jogos félelmet, hogy a hamishírek rövidebb idő alatt döntik romba világunkat, mint a hidegháborús atomarzenál fenekedett arra). Bármire, amivel utat találhatunk hozzájuk, mert még arra se leszünk képesek, amire millió évvel ezelőtt élt őseink a barlangrajzokkal. Ha az idősebb generáció képtelen átadni a tapasztalatait, akkor mit várhatunk tőlük?

A címben feltett kérdés(ek)re a Spanyolnátha művészeti folyóiratban megjelent írásomban keresem a választ. A "mit"-re kevésbé, de a "hogyanra" talán sikerül(t) megoldást találni... Az okfejtés teljes egészében itt olvasható: 
http://www.spanyolnatha.hu/uj-lapszam/papir-vaszon-deszka/berger-szimat-szolgalat/4327/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése