Keresés ebben a blogban

2016. december 6., kedd

Magyar kutyák nyomoznak

Izgalmas szaloncukor-vadászat közepütt mutattuk be a Berger Szimat Szolgálat világának első két kalandját. Az Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum múzeumpedagógusai valódi időutazással varázsolták el a gyerekeket. Bemutatták a múlt század eleji cukrászdát - a szaloncukorpapír rojtozó géppel együtt, és a gyerekek fondantcukorból készíthettek igazi szaloncukrot... A kötet bemutatóján ott volt Tornóczky Anita, az Állatvédőrség alapítója, Janikovszky János, a Móra kiadó vezetője, és Czirbeszné Ignácz Éva is, a Tanítók Egyesületének alelnöke, aki a sorozathoz készült feladatlapokról is beszélt. JA ! És el ne felejtsük Klárit! Ő az a kedves és bohókás walesi corgi, aki modellt állt az első kötetben látható Brit királynő megalkotásához... (Nem mellesleg az illusztrátorunk kutyusa :) ) A fotóalbum ide kattintva megtekinthető.


Az eseményről készült egy hivatalos sajtóközlemény is: 

Magyar kutyák nyomoznak - szórakozás és tanulás egyben

Másodikos gyerekek és tanítók is közreműködtek a Berger Szimat Szolgálat köteteinek végső kialakításában - hangzott el a Berger Kiadó bemutatóján. Az elsősorban hat-tíz éves gyerekek számára íródó mesés detektívsorozat különlegessége, hogy a történetek valódi helyszíneken játszódnak, és a főbb szerepekben a kilenc magyar kutyafajtára ismerhetünk rá. A Tanítók Egyesületének ajánlásával megjelent első rész a gyógyfürdők világában játszódik, Az ellopott Mikulás-szán című frissen megjelent kaland a szaloncukor történetét mutatja be.

A Harap utca 3/B-ben megnyílott a BerGer Szimat Szolgálat. Alapítói – Bernát és Gerzson, egy magyar vizsla és egy drótszőrű vizsla – immár nyugalmazott detektívek. A szolgálat új vezetője Bugac Pongrác, egy mudi. A kacagtatóan humoros detektívsorozat főbb szereplői a kilenc magyar kutyafajtát idézik meg. A fordulatos kalandok ismert, valóságban is létező helyszíneken játszódnak, ahová szeretni való, rajzfilmes stílusú figurák repítik az ifjú olvasókat – földön, vízen, levegőben, s olykor még a föld alatt is.

A Berger Kiadó bemutatkozó eseményén Tornóczky Anita, az Állatvédőrség Alapítvány vezetője hangsúlyozta, hogy nagyon fontos tartja a gyerekek szemléletformálását a felelős állattartás iránt, és egy mesés világ keretében könnyebb átadni az ismereteket, ez pedig közös célja az alapítványnak, és ennek a mesés sorozatnak. Ehhez a gondolathoz kapcsolódott Janikovszky János, a Móra Könyvkiadó igazgatója is, aki bejelentette, hogy a BerGer Szimat Szolgálat világának céljaival teljesen egyetértve, a szöveg és képi tartalom minőségét látva örömmel fogadta a Móra Kiadói Csoport tagjává ezt az új kiadót.

A Berger Szimat Szolgálat történetét és szereplőgárdáját Nyulász Péter, a Helka trilógia IBBY-díjas gyerekkönyv-szerzője, a rajzos karaktereket és vizuális világát Ritter Ottó animációs filmrendező társalkotóként hozta létre. Az elsődleges szempontunk az volt, hogy a gyerekek számára vonzó és szórakoztató legyen a Berger Szimat világa - mondta el az író, így képi világot is ehhez igazodva alkotta meg az illusztrátor.

A magával ragadó tartalom mellett a sorozat másik fontos célja az ismeretterjesztés és az olvasóvá nevelés. A kötetek ezért nagy betűmérettel és sok képpel készülnek, hogy az első olvasó gyerekek átélhessék egy könyv elolvasásának büszkeséggel teli élményét, méghozzá értékes tartalommal. Ennek érdekében a sodró lendületű kalandokhoz kis keretes formában, történelmi, hon- és természetismereti tudásmorzsák kapcsolódnak a könyvekben. A Tanítók Egyesületének alelnöke, Czirbeszné Ignácz Éva a tájékoztatón kiemelte, hogy ezek kiváló lehetőséget kínálnak a tanítók számára a differenciált oktatáshoz. A Fürdők réme című első kötethez az egyesület ajánlásával olvasás - szövegértés fejlesztő, illetve rajzos - foglalkoztató feladatlapok készültek a gyerekek - illetve pedagógusaik számára. Ezek a munkafüzetek ingyenesen letölthetők a www.bergerszimat.hu oldalról.


A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum színháztermében, a Kulteában zajló bemutatóval egyidőben, szaloncukor készítő foglalkozáson vettek részt gyerekek. A múzeum pedagógusai bemutatták a múltszázad eleji cukrászdák életét a gyerekeknek, akik ezután saját kezűleg készítettek szaloncukrot az eredeti alapanyagból: fondantcukorból. A Berger Szimat Szolgálat alkotói azt is elárulták, hogy a múzeummal további együttműködésben gondolkodnak. Terveik szerint a sorozat tavaszra tervezett következő kalandja részben itt játszódik majd.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése