Keresés ebben a blogban

2021. május 9., vasárnap

Valóra vált varázslat: vízibábszínház - Tíz éves a Helka (5.)

Helka története nem csupán a könyv lapjain mesés. Amióta én ismerem, számtalan alkalommal vették körül megmagyarázhatatlan jelenségek és varázslatos események. Mintha egy tündér fogná a kezét vagy egy varázsló intézné ügyeit… Vagy talán ő maga, Helka avatkozik bele időnként az események alakításába? Akár még ez is lehetséges, ha már arra az átlátszó kis trükkre is képes volt a trilógia végefelé.


 

Persze az első rész megjelenése idején, 2011 tavaszán, még sejtésünk sem lehetett erről – sem írónak, sem kiadónak, ám a nyár folyamán már kezdtek megmutatkozni az erre utaló jelek. Mint például az a pillanat, amikor egyszer csak belépett a Betűtészta mesekönyvboltba egy titokzatos hölgy. Mintha egyenesen Helka meséjéből toppant volna elő azzal, hogy Kamor varázsló Szurdokvárától alig egy tucat mérföldnyire, a Bakony fővárosában, van egy bábszínház, aminek ő az igazgatója.

Persze nem kicsi volt a meglepetés, hogy eljött onnan idáig, Budakeszire, miközben akár e-mailt is írhatott volna? Telefonról nem is beszélve…

 


– Á, dehogy jöttem én annyira messziről! Itt lakom a szomszéd utcában - hangzott a válasz, ami az előbbi nemkicsinél is nagyobb meglepetést okozott, természetesen, az pedig igazi nagy örömet, amit mondott: egyrészt szeretné meghívni Helkát a Kabóciádé mesefesztiválra, másrészt van őneki egy régóta dédelgetett vágya, hogy vízibábszínházi előadást rendezhessen, és a Balaton megmentése épp eléggé fordulatos történetnek mutatkozik ehhez.

 


Bizonyára sokan rájöttek – vagy eleve tudják, hogy az a titokzatos hölgy nem más volt, mint Székely Andrea, a Kolibri színház egyik alapítója, aki több éven át vezette igazgató-rendezőként a Kabóca bábszínházat, Veszprémben. Meg varázslóként – vagy boszorkányként – mert bizony annak a grandiózus vízibábszínházi előadásnak a megvalósításához ilyen képességekre is szükség volt.

 

Ha bárki kételkedne ebben, nézze csak meg ezeket a kis filmeket!

Az előkészületekről: 


Az előadásról: 



Azután pedig hallgassa meg az előadás dalait!





Az ősbemutatóra 2012. június 16-án a Kabóciádé Családi Fesztiválon került sor. Itt a produkció stáblistája: 

Helka, a Balaton tündére
vízi bábszínházi előadás

Író: Nyulász Péter
Tervező: Gyarmathy Ágnes Munkácsy-díjas
Zeneszerző: Nyitrai László
Dramaturg: Sőregi Melinda

Bábszobrász: Debreceni Kornélia
Díszletszobrász: Giricz Máté
Szcenika: Szalai József
Tervezőasszisztens: Varjas Zsófi
Rendezőasszisztens: Zsida Ágnes
Művészeti menedzser: Lőrincz Veronika

Rendező: Székely Andrea

Főbb szerepekben:
Helka - Mákszem Lenke
Ciprián - Futó Ákos
Furmint - Fige Tamás
Tramini - Baranyai Anita
Kamor - Jakab Ádám
Bora - Érsek-Csanádi Gyöngyi mv.
Sió - Lovászi Edina

A további szerepekben az egész Kabóca társulat

Báb- és díszletkészítés: Benkő Krisztina, Bodó Kata, Kerekes Péter
Technika: Kovács Szabolcs, Nagy Dávid, Nagy Tamás




2 megjegyzés: