Keresés ebben a blogban

2011. január 22., szombat

"Mi az, hogy gyermekkultúra?"

„Tudja valaki egyáltalán, mi az, hogy gyermekkultúra?” Szó szerinti az idézet, ám a kérdés forrását nem nevezném meg, csak annyit, hogy egy két gyermekes apuka tette fel egy beszélgetés alkalmával. Igaz nem most, hanem hónapokkal ezelőtt, ám ma, a Magyar Kultúra Napján talán aktuális elmélázni kicsit: vajon miből fakadhat a felvetés?

                                                   ***

A mélázást követően pedig érdemes azon is eltöprengeni, vajon mit és hogyan lehet (kell) tenni azért, hogy mondjuk jövő ilyenkor már ne legyen senki Magyarországon, akit kétségek gyötörnek afelett, hogy létezik-e olyan, minthogy gyermekkultúra, avagy sem. Példák mindenesetre léteznek rá, egyet idelinkelek, a finn oktatási és kulturális minisztérium honlapjáról

Épp egy hete cicavizonáltam itt a blogomon, hogy reményre okot adó történések zajlanak. Egy ott nem említett fejlemény, hogy a karácsonyt megelőző napokban, az Országház Felsőházi üléstermében tartott ünnepélyes fórumon, megalakult a Magyar Nemzeti Kultúráért Egyesület, mely engem is meghívott szakmai tagjai közé. A szervezet célja nem kisebb, mint megalkotni a nemzet kulturális stratégiáját.
Január folyamán a problémák és teendők feltérképezése zajlik, s annak érdekében, hogy kezelhető legyen, szigorú formai szabályok szerint: öt mondatban kell összefoglalni a probléma megnyilvánulását, s egy mondatban megfogalmazni annak az okát – mint egy a lehetséges megoldásra tett javaslatot.
Természetesen megfogalmaztam a magamét, legyen nevesített képviselete a gyermekkultúrának a magyar államigazgatásban – miként északi rokonainknál is, azon túl pedig jöjjön létre a Magyar Gyermekkönyv Intézet. A közszolgálati gyermekkulturális tévécsatornát már nem forszírozom :).
Már csak arra vagyok kíváncsi, egy év múltán mit lehet majd összefoglalni a gyermekkultúráról egy flekkben.

4 megjegyzés:

  1. ez a link: Magyar Nemzeti Kultúráért Egyesület
    nem müködik, a kérdés azonban releváns: egy év múlva!

    VálaszTörlés
  2. Nekem sem működik a link.
    Olyan nagyon jó nektek, hogy tűzközelben vagytok, egyszer én is borzasztóan szeretnék! Addig is innen-onnan figyelek és drukkolok !

    VálaszTörlés
  3. Köszi a figyelmeztetést, kijavítottam a linket. Virág - javaslom, ezt ne hagyd ki : http://www.mgyke.hu/index.php/kortars-gyerekirodalmi-napok

    VálaszTörlés
  4. Péter, köszönöm a linket. A szombatot leszámítva ez zárt esemény, ugye?
    Tűzközel alatt azt is értem, h nagyon viszket a tenyerem, ha kell bármikor bárhova önkéntes szervezni, toborozni, terjeszteni, bármi, gondoljatok rám. :)

    VálaszTörlés