Keresés ebben a blogban

2015. február 22., vasárnap

Megalakult a "Hubby" - a Magyar Gyerekkönyv Fórum

Hosszas bevezető helyett először is köszönetet szeretnék mondani a bizalomért, mellyel az új gyerekkönyves egyesület alakuló közgyűlése beszavazott az elnökség tagjai közé. Úgy hiszem hogy fontos fordulópontjához érkezett a gyerekirodalom - és tágabban a gyerekkönyvkiadás ügye. Remélem lehetőség lesz megoldást találni  pár olyan tennivalóra, melyekről már itt, ebben a blogban is tanakodtam - évekkel ezelőtt.
És hogy valóban ne legyen hosszú a bevezető, íme a tárgyszerű, hivatalos közlemény:

Írók, illusztrátorok, könyvtárosok, pedagógusok, kiadók, összesen 110 alapító tag, 12 gyerekkönyvkiadó és két társadalmi szervezet jelenlétében, 27 belépési nyilatkozat támogatásával megalakult a Magyar Gyerekkönyv Fórum, 2015. február 20-án, Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében megrendezett alakuló ülésen. A megjelenteket - közöttük az alakuló ülést jelenlétével megtisztelő Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárát - házigazdaként Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója köszöntötte.

Fotó: Németh Eszter (https://konyvmutatvanyosok.wordpress.com)
A Magyar Gyerekkönyv Fórum céljai között szerepel az utóbbi évtizedben robbanásszerű fejlődést mutató magyar gyerekkönyves, ifjúsági könyves szakma bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe.  Az egyesület erre tekintettel angol elnevezést is választott, ez a HUBBY (Hungarian Board on Books for Young People), arra is utalva így, hogy az egyesület magáénak vallja az IBBY, azaz a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának céljait. A többi mellett ezek között szerepel a nemzetek közötti megértés elősegítése a gyerekkönyveken keresztül, illetve a magas színvonalú, igényes kiállítású könyvek eljuttatása a gyerekekhez a lehető legszélesebb körben, különös tekintettel a hátrányos helyzetű közegekben élőkre. E gondolat jegyében - a február 14-i Nemzetközi Könyvajándék Naphoz is kapcsolódva - az alakuló ülés résztevői ajándék könyveket hoztak magukkal, melyeket a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül kárpátaljai családok számára ajánlottak fel.
A Magyar Gyerekkönyv Fórum feladatának tekinti, hogy segítse a gyerekkönyv szakmában tevékenykedő vagy tevékenykedni kívánókat, továbbá küldetésének érzik, hogy előmozdítsa a gyerekirodalom kutatást a tudományos eredmények széles körű megismertetésével. Nem utolsó sorban nemzeti szinten szeretnék népszerűsíteni a gyermek- és ifjúsági irodalmat, és felkarolni, összehangolni az ezen a területen létrejövő kezdeményezéseket.
Az egyesület tervezi a gyermekkönyv szerzők, illusztrátorok, kiadók évenkénti szakmai díjazását, rendszeres szakmai találkozók, fórumok, műhelyek és továbbképzések szervezését, közönségesemények rendezését, illetve szeretnék elérni, hogy a közoktatásban nagyobb mértékben legyenek jelen a kortárs gyermekkönyvek.
A közgyűlés megválasztotta az elnökségét is. A szavazás eredménye alapján az elnök: dr. Pompor Zoltán, elnökhelyettes: Jeney Zoltán lett. Az elnökségi tagok: Balázs Andrea, Helmich Katalin, Jónásné Bánfi Csilla, Lakatos István, Nyulász Péter, Pásztor Csörgei Andrea és Szekeres Nikoletta.

***
Itt egy interjú az alakulásról a prae.hu-n, amit Besze Barbara készített Pompor Zoltánnal. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése