Keresés ebben a blogban

2021. április 17., szombat

10 éves a Helka - 3. rész - Helka iskolapéldája 1.

Helkát már a megjelenés évében felfedezték maguknak az iskolák!
Persze ez a kijelentés tartalmaz egy aprócska clickbait-os csúsztatást: 2011-ben még inkább az állt közel a valósághoz, hogy néhány merész, irodalombarát tanítónő vette a bátorságot, hogy Helkát olvassák közösen az osztályukkal "alternatív kötelező" olvasmányként.

Nagy szó volt ez mégis, hiszen azt jelezte: akadnak, akik fogták az adást! Helka kalandjai nem egyszerűen mesés szurdokokban, varázslatos kőbálványok tövében, barlangokban, furaforma sziklák között játszódnak, hiszen ezek egytől egyig létező, bajárható, valódi tájak, ahova osztálykirándulást, erdei iskolát - urambocsá:  iskolai tanórákat lehet szervezni.

Akadt iskola, ahol a természetismeret tankönyv szerepét vette át Helka, máshol drámafoglalkozások keretében dolgozták fel, és akadt, ahol egy teljes tanévet felölelő, "tantárgy-integrációs" projekt formájában, ezzel a kalandos mesével csináltak kedvet a tananyaghoz. 

Ez utóbbit Oszoli-Pap Márta tanítónő dolgozta ki, és azóta bárki mintaként követheti, hiszen a Raabe kiadó módszertani kiadvány formájában is megjelent a Raabe kiadónál, a Tanítói kincsestár részeként. 

Pár évvel később önállóan is elérhetővé vált e-book formátumban .

Még később egy összefoglaló módszertani kiadványba is beválogatták, három másik meseregény feladatlapjai mellett, amit könyvformátumban lehet beszerezni, csak az alábbi linkre kell kattintani:

A leírás szerint: Hiánypótló kiadványunk az alsó tagozaton ajánlott olvasmányok feldolgozásához nyújt segítséget. A benne található módszertani segédanyagok példát mutatnak arra, hogy egy-egy irodalmi alkotás megismerése is lehet izgalmakkal teli a gyerekek számára.



Akit esetleg részletesebben is érdekel ez a program, nem is kell nagyon messzire mennie, itt a blogon találhat egy összefoglaló bekezdést arról arról a cikksorozatról, ami a Tanító - pedagógiai módszertani folyóiratban jelent meg erről:   Helka (nem kötelező) feldolgozása az iskolában

Itt pedig egy kicsi ízelítő, arról, hogyan is javasolja ez a tanmenetszerű segédlet a regény egyik fordulatokban gazdag fejezetének feldolgozását, a kellős közepéről:  







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése